Fruitteeltbedrijf Rozendaal

‘Alles voor de knapperigste, sappigste Elstars’

Lekker knapperig en sappig. Dat is wat een goede appel moet zijn. Bij Fruitteeltbedrijf Rozendaal in Dronten werken vader Henk Rozendaal en zijn zoons Sander en Stefan dagelijks hard om de knapperigste en sappigste appels te produceren. ‘Wij telen vooral Elstar-appels. De appels die er het mooist uitzien eindigen in de supermarkt’, vertelt Stefan Rozendaal. ‘Maar onze appels met een butsje, een afwijkende vorm of grootte zijn natuurlijk net zo lekker. Gelukkig maken ze van die appels bij Flevosap heerlijk fris sap.’

Appelbomen zo ver als het oog reikt

Opa Jaap en oma Corrie kwamen vanuit het Zuid-Hollandse Abbenbroek naar Flevoland, waar ze in Dronten een fruitteeltbedrijf begonnen. Anno nu lijkt het fruitteeltbedrijf van de familie Rozendaal recht uit een kinderboek. Een grote hond met één gebogen oor genaamd Max drentelt gezellig over het erf. Twee inktzwarte Dahomey dwergstieren staan in een weilandje genoeglijk te herkauwen. En natuurlijk zie je appelbomen zo ver als het oog reikt. ‘We hebben in totaal 26 hectare boomgaard, met daarin voornamelijk Elstar-appels’, legt Stefan trots uit. ‘Die zijn goed voor 20 hectare. Daarnaast hebben we ook nog ongeveer 4,5 hectare Conference-peren en 1,5 hectare Junami-appels. In totaal oogsten we elk jaar ongeveer een miljoen kilo fruit.’

Dat Flevosap vlakbij gevestigd is, maakt de samenwerking ideaal voor Fruitteeltbedrijf Rozendaal. ‘Ook als we eens een wat kleinere hoeveelheid Elstars beschikbaar hebben voor het maken van sap, komt Flevosap de appels bij ons ophalen. Het is een mooi lokaal partnerschap.’

Dagvers dankzij winterslaap

In tegenstelling tot veel andere fruittelers, sorteert de familie Rozendaal de appels zelf. Ook worden de appels op het bedrijf zelf opgeslagen. In september en oktober zijn er ongeveer 50 mensen in de boomgaard aan het plukken. Wanneer de appels van de boomgaard in Dronten geplukt zijn, gaan ze dezelfde dag nog in de koelcel.

De cel wordt vervolgens hermetisch afgesloten, waarna het zuurstofgehalte wordt teruggebracht naar minder dan 0,5 procent. ‘Dat zorgt ervoor, dat de appels in een soort winterslaap gaan. Ze rijpen niet verder, en blijven even vers als de dag waarop we ze plukten.’ Voor Stefan is er geen beter gevoel dan het moment na de pluk. ‘De appels zijn dan veilig binnen. Dat is waar we het hele jaar naartoe hebben gewerkt.’

Perfecte timing

Er gaat heel wat tijd in zitten, om de knapperigste en sappigste Elstars te telen. Stefan begint meestal om zes uur ’s morgens, de werkdag eindigt vaak rond acht uur ’s avonds. ‘Maar ik ben graag lekker bezig, net als mijn vader en broer. We willen alles eruit halen, wat erin zit. Dat wij een familiebedrijf zijn, biedt voordelen. Wij zijn hier namelijk altijd. Daardoor kunnen wij perfect timen wanneer wij de appelbomen bijvoorbeeld water geven. Alles voor het beste resultaat: een gladde, stevige appel met een goede bite en lekker veel sap.’

Als je voor Flevosap kiest, kies je voor pure smaak. Sap, gemaakt van sappige appels, geteeld door fruittelers met passie voor hun product en hun werk. Wij laten je graag kennismaken met deze telers. Hun appels vormen namelijk de basis voor ons overheerlijke sap… en daar zijn we ze dankbaar voor!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *